26 Eylül 2010 Pazar

YAKUPAĞA KÜLLİYESİ

Yakup Ağa Külliyesi Giriş Kapısı



Kastamonu’ da Osmanlı Devleti’ nin gücünü ve zenginliğini yansıtan en güzel örneklerden birisi de Yakup Ağa Külliyesi’ dir. Külliye cami, imaret, sıbyan mektebi ve iki medreseden müteşekkildir.

Cami ve sıbyan mektebi tarih kitaplarında Yavuz Sultan Selim’ in en değer verdiği ve çekindiği hocası olarak anlatılan Halimi Çelebi tarafından yaptırılmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman’ ın Hazine Reisi Yakup Ağa tarafından cami ve sıbyan mektebi esaslı bir tamirden geçirilirken; yanına iki medrese, misafirhane ve imaret eklenerek görkemli bir külliye haline getirilmiştir.
Kastamonu’ yu bir ziynet gibi süsleyen yapılar içersinde en görkemli ve en gösterişlilerinden birisi de Yakup Ağa Camii’ dir. Asırlar boyunca gururla dalgalanan bayrağın kaleden süzdüğü, sürgün saatin karşıdan karşıya selamladığı Yakup Ağa Camii, şehre hakim bir noktada Kastamonu’ nun parlayan yıldızlarından birisi konumunda bulunduğu için muhakkak gururludur.
Uzun yıllar boyunca metruk bir halde sonunu bekleyen külliyenin diğer yapıları Kastamonu’ da Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ nün kurulmasının ardından (1999 yılında kurulmuştur) ele alınmış ve o eski ihtişam ve zerafeti Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tekrar kazandırılmıştır.
Yakup Ağa İmaretinde günün her saati sıcak çorba bulunduğu, bu imaretin kapısının daima açık olduğu, zengin- fakir ayrımı yapılmaksızın gelen her misafire ikram yapıldığı hala anlatılmaktadır. Zaten Külliyenin bulunduğu semtin “ Ağa İmareti” olarak anılması da bu imaretin halk üzerinde bıraktığı olumlu tesirin etkisidir.