26 Eylül 2010 Pazar

BALKAPANI HANI (PENBE HAN)



Penbe Han (Balkapanı Hanı)

Osmanlı’ nın yükselme dönemi padişahlarından Fatih Sultan Mehmet han’ ın oğlu 2. Beyazıt tarafından 1481 – 1512 yılları arasında yaptırılmış olan hanın gelirleri Haremeyn – i Şerifeyn’ e (Mekke ve Medine şehirlerine) vakfedilmiştir.

Kastamonu halkının Pembe Han diye isimlendirmiş olmasına aldanan Kastamonulu bazı araştırmacılar han için “Pembe Han” tabirini kullansalar da bu hanın bir dönem Penbelerin yani pamukların ticaretinin yapıldığı bir merkez olduğu tarihi kaynaklarda belirtilmektedir. Aynı şekilde bir dönem de bal ticaretinin canlılık kazandığı han Balkapanı diye de anılmaya başlanmıştır.
Kapan; çok kısa ve anlaşılır bir dille, günümüzün borsası görevini üstlenen ticaret merkezlerine verilen isimdir. Anadolu’ nun önemli vilayetlerinden birisi olan Kastamonu’ nun sadece siyasi ya da askeri sahada değil ekonomik alanda da söz sahibi bir şehir olduğunun göstergelerinden birisi de Balkapanı Hanı’ dır. Günümüzde Vakıflar adına kayıtlı bulunan han, 2006 yılı içersinde esaslı bir onarım ve restorasyon çalışması ile Kastamonu turizmine kazandırılan eserler arasında yerini almıştır.