Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi |
Manevi havasıyla yerli yabancı herkesi etkisi altına alan, önünde saygıyla el pençe durulan ve Kastamonu’ nun en çok ziyaret edilen mekanı olan Hz. Pir Külliyesi; Musa Fakih Mahallesi, Gümüşlüce Caddesi üzerinde yer almakta ve cami, türbe, kütüphane, asa suyu, dergah evleri ve şadırvandan oluşmaktadır.
SEYİT SÜNNETİ EFENDİ HAZİRESİ
Seyyid Sünneti Efendi, külliyenin giriş kapısının hemen sol yanında, caminin kıble duvarının önünde medfundur.
Asıl adı Ahmet olup; Peygamber Efendimiz (S.A.V.) soyundan geldiği için Seyyid, O’ nun sünnetlerine aşırı derecede bağlılığından dolayı da Sünneti lakabını almıştır.
TÜRBE : Ömer Kethüda ve Ulema ile Halk tarafından 1020 / 1611 yılında yaptırılmıştır. Sultan Ahmed’ in şehzadesi Sultan Osman zamanında Ömer Kethüda yapımına başlamış, ancak yersiz harcama ve israf bahanesiyle Nasuh Paşa tarafından idam edilince inşaat yarım kalmıştır. İki yıl sonra ulema ve halkın katkıları ile tamamlanmıştır.Türbeye doğu tarafından açılan tali kapı, Vezir Kurşuncu zade tarafından 1028/1618 yılında yaptırılmış ve harem denen bir bölüm eklenmiştir. Türbede bulunan sandukalardan en önde ve büyük olanı Hz. Pir şeyh Şaban – ı Veli Hazretlerine, bir tanesi ibrikdarına, bir tanesi peşkirdarına ve diğer önüç sanduka da postnişinlerine aittir.
DERGAH EVLERİ : Cami ile aynı tarihlerde caminin banisi tarafından yaptırıldığı tahmin edilen dergah, 1261/1845 yılında Sultan Abdülmecid’ in emriyle Kastamonu Kaymakamı Salih Ağa tarafından esaslı şekilde tamir edilmiş, alt yapılar yenilenmiş ve ihata duvarıyla külliye çevrilmiştir. Günümüze ulaşan iki konak ve ortasındaki müze binası 1318/1900 yılında Azdavaylı Mahmut Paşa tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde Müze olarak kullanılan ortadaki binada Hz. Pir şeyh Şaban – ı Veli’ nin özel eşyaları, dini – tarikat eşyaları ile Kastamonulu hattatlara ait hat eserleri sergilenmektedir.
KÜTÜPHANE : Türbe ile aynı tarihlerde yapılmıştır. Dolayısıyla banisi de türbenin banileri olmalıdır.Günümüzde alt katı ibadethane, üst katı ise dernek odası olarak kullanılmaktadır.
ASA SUYU : Mehmet Feyzi Efendi : “ Nuh Tufanı’ nda Cebrail (A.S.) Kabe civarından dört avuç toprak alarak dünyanın dört ayrı yerine atmıştır.Bu yerlerden birisi de Hz. Pir civarıdır. Nitekim bölgenin taşlık yapısı Mekke kayalıklarına benzediği gibi ASA SUYU’ nun tad ve kokusu da ZEMZEM ile aynıdır.”
ŞADIRVAN : Fatma Hanım tarafından 1318 / 1900 yılında yaptırılmıştır. 1318 yılının Recep ayının ilk gününde yaptırıldığı rivayet edilmektedir.